Ön itt jár: > Kezdőlap > Fűtő kazán Indirekt tárolóval

Fűtő kazán Indirekt tárolóval

FŰTŐ KAZÁN INDIREKT TÁROLÓVAL

A kombi kazánok előnytelen tulajdonságaként említettük azt, hogy – mivel a melegvizet átfolyó rendszerben állítják elő – a melegvíz hozam korlátozott. Ha fűtő kazánt alkalmazunk indirekt fűtésű tárolóval, ezt a hátrányt ki tudjuk küszöbölni.

Számos tároló létezik, a közös jellemzőjük, hogy megfelelő méretű beépített csőkígyóval (hőcserélővel) rendelkeznek. Ennek végpontjaira csatlakoztatható a kazán. A kazán által felmelegített víz a megfelelő felülettel rendelkező csőkígyó falán keresztül indirekt módon melegíti fel a tárolóban lévő vizet.

A rendszer megfelelő működéséhez szükség van egy háromjáratú motoros váltószelepre (lásd.: ábra).

Fűtő kazán indirekt tárolóval Általában a jobb minőségű fűtő kazán beépített motoros váltó szeleppel van ellátva, ha nincs beépítve és a kazán indirekt tárolót is fűt, külön kell megvásárolni a váltószelepet. A váltószelep állása határozza meg, hogy a kazán által felfűtött víz a fűtési rendszer felé, vagy az indirekt tároló felé keringjen.

Minden modern kazán vezérlése az ún. HMV előnykapcsolás elvén működik. Ez azt jelenti, hogy a használati melegvíz készítés előnyt élvez a fűtési rendszerrel szemben. Amennyiben HMV igény jelentkezik, azaz a tárolóban lévő víz hőmérséklete az általunk beállított érték alá csökken, a váltószelep az indirekt tároló felé nyit, a kazán pedig maximális teljesítménnyel felfűti a tárolóban lévő vizet. A megfelelő hőmérséklet elérésekor a váltószelep átvált a fűtési rendszer irányába és azt fűti a kívánt teljesítménnyel.
Ez annyit jelent, hogy az alatt az idő alatt, amíg HMV készítés történik, a kazán nem fűti a radiátorokat, padlófűtést, stb.?
Ez valóban így van, de mivel a HMV előállítás periódusai csak néhány percesek, a nagy tehetetlenséggel rendelkező fűtési rendszer hőmérséklete csak jelentéktelen mértékben csökken, ez a lakók komfortérzetét nem befolyásolja.

A fűtő kazánt indirekt fűtésű tárolóval abban az esetben javasoljuk, ha egy kombi kazán már nem tud megfelelő HMV komfortot biztosítani. Nagyobb épületek, több fürdőszobás családi házak, nagy mennyiségű használati melegvíz igény jelentkezése esetén célszerű az alkalmazása.

Előnye a kiemelkedően magas HMV komfort, csatlakoztatható a cirkulációs hálózathoz, alkalmazható napkollektoros rendszerben és igény szerint bizonyos típusokhoz elektromos fűtőpatront is illeszthetünk. Hátránya a magasabb beruházási költség és a nagyobb helyszükséglet.

Az indirekt fűtésű tároló méretét számos tényező befolyásolja (ingatlan mérete, felhasználók száma, fogyasztási helyek száma és teljesítmény igénye, HMV használati szokások, stb.) – ezért érdemes szakember segítségét kérni – de az esetek legnagyobb részében 120 és 300 liter közötti űrtartalmú kerül beépítésre. Függetlenül a tároló méretétől, ügyeljünk arra, hogy a tároló hőcserélőjének teljesítménye nagyobb legyen, mint a kazán teljesítménye HMV üzemmódban.

Ha kérdése van írjon nekünk, szívesen válaszolunk: info@kazankereso.hu