Ön itt jár: > Kezdőlap > Kombi Kazánok

Kombi Kazánok

KOMBI KAZÁNOK

    

A kombi kazán (vagy kombinált kazán) – ahogy elnevezése is mutatja – egyszerre tudja biztosítani az adott létesítmény (lakás, ház, egyéb épület, stb…) fűtését és HMV ellátását. Jellemzően kisméretű, alacsony költséggel telepíthető, praktikusan üzemel, ezért nagyon népszerű a piacon.

Hogyan működik a kombi kazán? kombi kazán
Amikor melegvíz igény jelentkezik, azaz valahol kinyitunk egy melegvíz csapot, a kazán beindul, és azonnal felmelegíti a rajta átfolyó vizet és a csapolóegységhez már a meleg víz érkezik. 
A legelterjedtebb kombi kazánok fűtési hőcserélője mellé be van építve egy lemezes HMV hőcserélő (léteznek az ún. bitermikus hőcserélős megoldások is, de a modern kazánokban ezek már alig fordulnak elő) és ezen keresztül melegíti a vizet a kazán által termelt hőenergia.
A kombi kazán legnagyobb előnye, hogy – működési elvből következően – mindig csak annyi vizet melegít fel amennyire az adott pillanatban szükség van. 

Felmerül a kérdés: ha ennyire praktikus, akkor miért nem használunk mindenhol kombi kazánt? 
A válasz egyszerű. Mivel a kombi kazán ún. átfolyó rendszerben melegíti a vizet, korlátozott az ilyen módon előállítható melegvíz mennyisége. Ezt a mennyiséget a gyártók pontosan feltüntetik a kombi kazánok tájékoztató anyagaiban, mégpedig úgy hogy megadják, az adott kazán 1 perc alatt hány liter víz hőmérsékletét emeli meg 25C°-kal. Ez az érték egy 24 kW teljesítményű kombi kazán esetében 13,7 l/perc.
Ez a vízmennyiség komfortosan, egy időben egy csapolóegység kiszolgálására alkalmas. Ha egyszerre több helyen vételezünk melegvizet, megnő az átfolyó víz mennyisége, csökken a hőmérséklete, vagyis a komfort csökken.

Milyen esetben javasoljuk a kombi gázkazán alkalmazását? 
A kombi kazán jellemző alkalmazási területe az olyan kisebb alapterületű lakások és házak, ahol fontos a kis méret, egy fürdőszoba található és átlagosak a HMV használati szokások. Például egy nagy sarokkád feltöltésére (ami akár több száz liter is lehet) egy kombi kazán nem alkalmas. De ha a felhasználó ismeri a kazán korlátait és nem várja el tőle azt, amire fizikailag képtelen, akkor gazdaságosan fűthet és komfortosan állíthat elő használati melegvizet.

Milyen teljesítményű kombi kazánt vásároljak? 
Kombi gázkazán választása esetén a szükséges teljesítményt döntően a HMV igény határozza meg, ugyanis a fűtési teljesítmény szinte biztosan alacsonyabb lesz ennél (gondoljuk meg, hogy egy átlagos, 100-120 m2 alapterületű épület mértékadó hőigénye maximálisan 8-9 kW). Tehát a nagyobb teljesítményre a melegvíz készítés jelentős energiaigénye miatt van szükség. Épp ezért a kombi kazánok 24 kW-os és magasabb maximális teljesítménnyel készülnek. 

Az alábbiakban – a helyes választást segítendő – az általános méretű gázkazánok vízhozamát mutatjuk meg:
 

Maximális HMV hőteljesítmény

kW

24

28

33

40

Maximális használati meleg víz hozam ΔT=25K

l/perc

13,8

16,1

18,9

22,9

Maximális használati meleg víz hozam ΔT=35K

l/perc

9,8

11,5

13,5

16,4Természetesen vegyük figyelembe, hogy ha túl nagy teljesítményű a kiválasztott kazán, akkor a HMV ellátás komfortosabb lehet, de a kazán fűtési üzemmódban lényegesen gazdaságtalanabbul fog működni. 

Ha kérdése van írjon nekünk, szívesen válaszolunk: info@kazankereso.hu