Ön itt jár: Kezdőlap > Vegyestüzelésű kazán

Vegyestüzelésű kazán

 • Vegyestüzelésű kazán

  Vegyestüzelésű kazánok

  A vegyestüzelésű kazánok mindig is fontos szereplői voltak a fűtéstechnikai piacnak, de a gázárak emelkedésével és az új, komfortos, felhasználóbarát szabályozási lehetőségek megjelenésével népszerűségük még nagyobb lett.
  A vegyestüzelésű kazánok működési elve egyszerű: a tűztérben lévő fűtőanyag elégetése hőenergiát szabadít fel, ez a hő felfűti a tűztérrel érintkező víztérben lévő fűtővizet, melyet a fűtési rendszer (radiátor, padlófűtés, stb.) üzemeltetésére használunk. A biztonságos és gazdaságos üzemeltetéshez sok dolgot kell szem előtt tartani. Fontos – többek között – a megfelelő tüzelőanyag használata, a fűtési rendszer átgondolt kialakítása, a szükséges biztonsági és kényelmi funkciókat ellátó szerelvények alkalmazása és még számos dolog.
 • Biztonsági szelep

  Biztonsági szelep
  Zárt fűtési rendszer esetén biztosítani kell, hogy a vegyestüzelésű kazánok vízterében a nyomás ne haladjon meg egy bizonyos általunk meghatározott értéket. Ezért kell felszerelni biztonsági szelepet. Az ún. lefúvatási érték gyárilag beállított. Ez az a nyomás, ami felett a biztonsági szelep kinyit és elvezeti a károsan magas nyomást. Vegyestüzelésű kazánok esetén általában 1,5-2 bar közötti értéket használunk. Kialakítása szinte kizárólag rugós, míg régebben egyeduralkodó volt a súlyterhelésű biztonsági szelep. Beépítésekor ügyelni kell arra, hogy esetleges lefújásakor ne okozhasson égési sérülést.
 • Biztonsági hőcserélő

  Zárt fűtési rendszernél, ha a kazánban nincs beépített biztonsági hűtőkör, mindenképpen szükséges a biztonsági hőcserélő alkalmazása.
  A biztonsági hőcserélőt a vegyestüzelésű kazánok előremenő ágába kell beépíteni. A hőcserélőre csatlakoztatjuk a hálózati hideg vizet. A hidegvíz bejövő ágba egy termosztatikus elfolyó szelepet szerelünk, az elmenő ágat pedig bekötjük a csatornába.
  Fűtési üzemzavar esetén (pl. szivattyú leállás áramkimaradáskor) a fűtővíz hőmérséklete a beállított érték fölé emelkedhet. Ha az előremenő fűtővíz hőmérséklete meghaladja a biztonságos értéket a termosztatikus elfolyó szelep kinyit és a beáramló hidegvíz egy csőkígyón keresztül lehűti a fűtővizet, majd a csatornába távozik, a kazánba pedig a már lehűlt víz fog visszatérni.
  Nagyon fontos szempont a biztonsági hőcserélő mérete. A gyártók megadják, hogy milyen kazán-teljesítményig alkalmazható az adott hőcserélő. Ezt szigorúan be kell tartani, hiszen ha kis hőcserélőt választunk, az nem képes a kellő mértékig visszahűteni a vegyes tüzelésű kazán előremenő vizét.
 • Biztonsági hűtőkör


  A vegyes tüzelésű kazánok bizonyos típusainál a kazán része a beépített biztonsági hűtőkör. Ennek a feladata és a működési elve teljesen hasonló, mint az előbbi biztonsági hőcserélőé.
  A különbség annyi, hogy ebben az esetben a termosztatikus elfolyó szelep a hálózati hidegvíz elmenő ágába kerül, biztosítva ezzel, hogy a hőcserélőben folyamatosan víz legyen, az érzékelő helye pedig a kazánon kerül kialakításra.
 • Termosztatikus elfolyó szelep

  Termosztatikus elfolyó szelep
  A termikus elfolyó szelep segítségével működik az előzőekben bemutatott biztonsági hőcserélő, vagy biztonsági hűtőkör, mégpedig úgy, hogy a szelep a kazánvíz túlhevülésekor nyit. A szerelvény egy rugóterhelésű szelepből és egy csőmembrános hőmérsékletérzékelőből áll. Amint a kazánvíz hőmérséklete eléri a 95C°-ot, a csőmembrán által kifejtett erő legyőzi a rugóerőt és kinyitja a szelepet. A hálózati hidegvíz beáramlik a hőcserélőbe, lehűti a vegyes tüzelésű kazán előremenő vizét és így megvédi a kazánt a túlhevüléstől.
 • Huzatszabályzó

  Huzatszabályzó A huzatszabályzó az oxigénellátást szabályozza a kazánba jutó levegő mennyiségének változtatásával. Működése során nyitja, vagy zárja a kazánok égésterének szellőztető nyílását az áramló hőhordozó közeg hőmérsékletének megfelelően. Szabályozni tudja az égési folyamat intenzitását és ezzel az előállított előremenő fűtővíz hőmérsékletét. Azt azonban feltétlenül vegyük figyelembe, hogy a vegyes tüzelésű kazánok akkor működnek ideálisan, ha az előállított víz hőmérséklete 80-90C° között van. Ha mesterségesen rontjuk az égés minőségét azzal, hogy csökkentjük a betáplált oxigén mennyiségét, az jelentős hatásfok csökkenést okoz. A huzatszabályzó feladata alapvetően nem az előremenő víz hőmérsékletének szabályozása, hanem az, hogy a magas hőmérsékletű működést időben elnyújtsa és egyenletessé tegye.
 • Vegyestüzelésű kazán

  Vegyestüzelésű kazánok beépítése


  A vegyes tüzelésű kazán a fűtési rendszer része és minden fűtési rendszernek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:
  - garantálja az élet és vagyon biztonságot – szükséges biztonsági elemek alkalmazásával
  - üzemképesség fenntartása (fagyveszély elkerülése, gondatlan beavatkozás kizárása, stb.)
  - energiatakarékos, komfortos működés
 • Huzatszabályzó

  Vegyestüzelésű kazánok levegőellátása, égéstermék elvezetése


  A vegyestüzelésű kazánban végbemenő égési folyamathoz a levegőben lévő oxigénre van szükség, ezért biztosítani kell a megfelelő mennyiségű levegő bejutását a tűztérbe, valamint a keletkező égéstermék eltávozását. Ezt a feladatot a kéményben létrejövő huzat végzi el. A vegyes tüzelésű kazánok elhelyezése csak az égéshez szükséges megfelelő mennyiségű levegőt biztosító helyiségben lehetséges.
 • Vegyestüzelésű kazánok levegőellátása, égéstermék elvezetése


  A gyártók megadják a különféle kazánok huzatigényét. Ez alapvetően a kémény magasságától és az égéstermék valamint a külső levegő hőmérséklete közötti különbségtől függ. Tehát a jól méretezett, megfelelő magasságú kémény – a méretezésben kérje szakember segítségét – garantálja a jó légellátást és a füstgáz távozását. A kémény átmérője nem lehet kisebb a kazán-kimenetnél, továbbá az áramlás irányába nem szűkülhet. Nem lehet túlméretezett sem, nehogy csökkentse a kazán hatékonyságát vagy zavarja a tüzelési folyamatot (szaggassa a lángot). Túlzott szívóerő esetén telepíteni kell a kazán és a kémény közötti füstcsatorna részbe fojtószelepet (szívásfojtót).
 • Vegyestüzelésű kazánok alkalmazása nyitott vagy zárt fűtési rendszerben


  A fűtési rendszerben lévő víz hőmérséklete széles határok között változhat. A téli fűtési szezon kellős közepén akár 90C° is lehet, míg az átmeneti időszakban csak 30-40C°, sőt a napi változás is jelentős. A víz – ahogy azt fizikából megtanulhattuk – hő hatására tágul, térfogata megnő. Ezt a térfogat növekedést veszi fel a megfelelően méretezett tágulási tartály, amit minden fűtési rendszerbe kötelező beépíteni.
  Nyitott rendszerben bármely vegyestüzelésű kazán alkalmazható, zárt rendszerben csak az, amely megfelel az MSZ EN 303-5:2000 számú szabvány feltételeinek és ezt a kazán gyártó megfelelő tanúsítvánnyal igazolja.

  (folytatás a következő oldalon...)
 • Vegyestüzelésű kazánok alkalmazása nyitott vagy zárt fűtési rendszerben

  (...folytatása az előző oldalnak)

  A nyitott rendszer vitathatatlan előnye az, hogy mivel a fűtési rendszerben és a vegyestüzelésű kazánban lévő víz szabadon tágulhat, kevesebb biztonsági berendezést kell alkalmaznunk. Hátránya viszont, hogy a rendszerbe folyamatosan levegő tud bejutni. Ez jelentős korróziós veszéllyel jár és a beépített elemek egyéb módon is károsodhatnak (pl.: szivattyú kavitáció). Hőcserélő beépítésével ezt a hátrányt kiküszöbölhetjük. Ebben az esetben az ún. primer oldalon lesz a nyitott rendszerű vegyestüzelésű kazán, míg a másik ún. szekunder oldalon – hidraulikailag teljesen leválasztva – a zárt fűtési rendszer.
 • Tüzelőanyagok

  A vegyestüzelésű kazánok óriási előnye, hogy számos, különféle tüzelőanyaggal üzemeltethetők viszonylag jó hatásfokon. Ez a tulajdonság segítheti a felhasználót abban, hogy a vegyestüzelésű kazán használatával részben vagy egészen leváljon a gázfűtésű energiahálózatról. De lássuk, milyen fűtőanyaggal lehet és milyen fűtőanyaggal érdemes működtetni a vegyestüzelésű kazánt?

  (A tüzelőanyagok részletesi jellemzőit a következő oldalakon találja...)
  SzénTüzifaPapírSzerves hulladék
 • Szén

  Szén
  Magas fűtőértékű, jó minőségű energiaforrás. A gyakorlatban a legtöbbször a fekete ill. barna szenet használják, bár a jelentősége már nem olyan nagy mint régen.
  Általában a fatüzelés mellett kiegészítő fűtőanyagként alkalmazzák. Az égéshez magas hőmérsékletet kell biztosítani és viszonylag sok salakanyagot termel.
 • Fa

  Tüzifa A vegyestüzelésű kazánok leggyakrabban használt tüzelőanyaga. Hazánkban általában akácot, tölgyet, bükköt, fenyőt használnak. Fűtőértékük között, fajtától függően van eltérés, de a fűtőértéket döntően a nedvességtartalom befolyásolja. A vegyestüzelésű kazán az általunk elvárt hatékonyságon csak akkor fog működni, ha száraz fával üzemeltetjük. A „száraz” fa persze relatív fogalom. Ebben az összefüggésben akkor nevezzük száraznak a fát, ha a nedvességtartalma 12-20% között van. Nedves fa elégetése esetén, ugyanis a felszabaduló energia jelentős hányada a fában lévő víz elpárologtatására fordítódik – a vízgőz pedig a vegyestüzelésű kazán kéményén keresztül hasznosítás nélkül távozik az egyéb égéstermékekkel együtt, komoly hatásfok csökkenést okozva.
 • Papír

  Papír
  Fűtőértéke hozzávetőlegesen megegyezik a száraz fa fűtőértékével. Ebből arra következtethetünk, hogy papírral éppen olyan gazdaságos fűteni, mint fával, de ez sajnos nem így van. Egyrészt a papír égése lényegesen gyorsabb, intenzívebben adja le a hőt (épp e tulajdonsága miatt használhatjuk begyújtáskor) mint a fa. Másrészt egy átlagos háztartásban közel sem keletkezik annyi papírhulladék, hogy azzal folyamatosan biztosítani tudjuk az otthon melegét.
 • Műanyag tartalmú hulladék

  Műanyag tartalmú hulladék A különböző műanyagok fűtőértéke meglehetősen magas, de a vegyestüzelésű kazánok fűtőanyagaként használni mégis TILOS. Az égés során keletkező füstgáz szennyezőanyag tartalma rendkívül jelentős lehet. Hőmérséklete olyan nagy, hogy képes meggyújtani a kéményben természetes módon lerakódott kormot – kéménytüzet okozva. A salakanyag magas hőmérsékleten jellemzően folyékony, így lehűlése során nehezen eltávolítható, szurokszerű bevonatot képezhet a vegyestüzelésű kazánok égésterének belső felületén. Ha ilyen típusú tüzelőanyag alkalmazására vezethető vissza a vegyestüzelésű kazán meghibásodása, esetleg használhatatlanná válása, ezt egyik gyártó sem tekinti garanciális problémának.
 • Szerves hulladék

  Szerves hulladék
  A vegyes tüzelésű kazánt általában családi házban, kertes házban használják, ezért úgy van kialakítva, hogy az ingatlan körül keletkező szerves hulladékok (ágak, gallyak, levelek, stb.) természetesen mehetnek a fűtőanyagok közé. Jellemzően vidéken az egyéb növényi szerves hulladék (kukoricaszár, napraforgószár, szalma, stb.) is használható. Ezek fűtőértéke jó és – visszautalva a fa használatára – alkalmazásuk annál gazdaságosabb, minél szárazabb az anyag.
 • Puffertartály

  A vegyestüzelésű kazánok működése akkor a leghatékonyabb, hatásfokuk akkor a legmagasabb, ha teljes terhelésen üzemelnek, azaz – egyszerűen fogalmazva – „jól meg kell pakolni” a kazánt és úgy szabályozni, hogy az ideális 80-90°C hőmérsékletű vizet állítsa elő addig, amíg a tüzelő anyagot el nem égeti teljesen. Az így megtermelt meleg vizet természetesen nem engedhetjük be a fűtési rendszerünkbe, hiszen ott biztos, hogy alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, hanem a puffertartályt fűtjük fel.
  A puffertartály alkalmazása lényegesen magasabb komfort szintet eredményez. Elég naponta, vagy kétnaponta egyszer begyújtani a kazánt anélkül, hogy folyamatosan figyelnénk a működését.
  A puffertartály alkalmazása nagyban meghosszabbítja a kazánok élettartamát.
Termékek szűkítése:
Teljesítmény:
Gyártó:
Kazán típusa
Rendezés:
Gyártó: Totya kazán
Ár: 352.000 Ft

Totya S-27 A vegyestüzelésű kazán. S-27 A névleges teljesítmény: 31 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 334.000 Ft

Totya S-27 vegyestüzelésű kazán. S-27 névleges teljesítmény: 31 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 282.500 Ft

Totya S-20 vegyestüzelésű kazán. S-20 névleges teljesítmény: 20 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 422.500 Ft

Totya S 35 A vegyestüzelésű kazán. S 35 A névleges teljesítmény: 42 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 524.500 Ft

Totya S 45 A vegyestüzelésű kazán, nagy ajtós. S 45 A névleges teljesítmény: 52 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 422.500 Ft

Totya DT 32 A vegyestüzelésű kazán. DT 32 névleges teljesítmény: 43 kW. Tartozékok: kazán rostélyok (víz + öntvény), hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 409.000 Ft

Totya S 35 vegyestüzelésű kazán. S 35 névleges teljesítmény: 42 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 363.000 Ft

Totya DTS 29 vegyestüzelésű kazán. DTS 29 névleges teljesítmény: 32 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 464.500 Ft

Totya DTS 39 vegyestüzelésű kazán. DTS 39 névleges teljesítmény: 47 kW. Tartozékok: kazán rostélyok (víz + öntvény), hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 464.500 Ft

Totya DTS 38 vegyestüzelésű kazán. DTS 38 névleges teljesítmény: 45 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 409.000 Ft

Totya DT 32 vegyestüzelésű kazán DT 32 névleges teljesítmény: 43 kW. Tartozékok: kazán rostélyok (víz + öntvény), hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 552.000 Ft

Totya DTS 49 vegyestüzelésű kazán. DTS 49 névleges teljesítmény: 57 kW. Tartozékok: kazán rostélyok (víz + öntvény), hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 552.000 Ft

Totya DTS 48 vegyestüzelésű kazán. DTS 48 névleges teljesítmény: 55 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 524.500 Ft

Totya DT 42 A vegyestüzelésű kazán, nagy ajtós. Névleges teljesítmény: 53 kW. Tartozékok: kazán rostélyok (víz + öntvény), hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 512.000 Ft

Totya S 45 vegyestüzelésű kazán. S 45 névleges teljesítmény: 52 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 512.000 Ft

Totya DT 42 vegyestüzelésű kazán. DT 42 névleges teljesítmény: 53 kW. Tartozékok: kazán rostélyok (víz + öntvény), hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 602.000 Ft

Totya DTS48 A3 vegyestüzelésű kazán. DTS48 A3 névleges teljesítmény: 55 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 522.500 Ft

Totya DTS38A vegyestüzelésű kazán. DTS38A névleges teljesítmény: 45 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 620.500 Ft

Totya S45A3 vegyestüzelésű kazán. S45A3 névleges teljesítmény: 52 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 473.500 Ft

Totya S35A3 vegyestüzelésű kazán. S35A3 névleges teljesítmény: 42 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 322.000 Ft

Totya S-25 vegyestüzelésű kazán. S-25 névleges teljesítmény: 24-26kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.

Gyártó: Totya kazán
Ár: 342.000 Ft

Totya S-25 A vegyestüzelésű kazán. S-25 A névleges teljesítmény: 24-26 kW. Tartozékok: kazán rostélyok, hőmérő óra, külső burkolat szigeteléssel, kezelési utasítás. Automata huzatszabályzó külön rendelhető. Totya kazánok.