Ön itt jár: FőoldalSzobatermosztát

Szobatermosztát


Szobatermosztátok


A fűtési rendszerek fejlődésével és a felhasználók komfortigényének növekedésével az elmúlt években robbanásszerűen bővült a hazai forgalomban kapható szobatermosztátok választéka. Napjainkban számos ár és minőségi kategóriában elérhetők ezek a termékek, de ha megismerjük alapvető működési elveiket és tulajdonságaikat, akkor egyszerűen el tudunk igazodni ezen a sokszínű a piacon.

Mit várunk egy modern fűtési rendszertől?


Alapvetően azt, hogy mindig biztosítsa számunkra a megfelelő hőmérsékletet abban a térben ahol tartózkodunk, lehetőleg minél kisebb legyen a belső hőmérséklet ingadozása, energiatakarékosan ( azaz olcsón) üzemeltethető legyen és automatikusan működjön. Ezeknek az igényeknek egy helyesen kialakított rendszer, megfelelő szobatermosztát alkalmazásával eleget tud tenni.

Milyen elven működik a szobatermosztát?


A termosztát érzékeli a belső hőmérsékletet és amennyiben ennek értéke eltér a felhasználó által beállítottól, beavatkozó jelet küld jellemzően a kazán számára, hogy az változtasson a működési módján. Ha a helyiség hőmérséklete meghaladja a megadott értéket, kapcsoljon ki, míg ellenkező esetben, ha a helyiség hőmérséklete a megadott érték alá esik, kapcsoljon be.
Általánosan a kiadott jel egy kapcsoló nyitása vagy zárása. Ezt feszültségmentes kontaktusnak nevezzük. (Ez a módszer – közvetlenül a kazán ki-be kapcsolása – jellemzően a gázkazánoknál működik megfelelően. Szilárd tüzelésű kazánok esetén – ahol a rendszer hő tehetetlensége nagy – más megoldást kell alkalmazni).

„Tekerős” termosztát

Tekerős termosztát
Ezek a legegyszerűbb és még mindig talán a leggyakrabban alkalmazott szobatermosztát típusok. Nem tartalmaznak elektronikus eszközöket, csak egy egyszerű bimetálos vagy membrános érzékelő elemet.
Legnagyobb előnyük az alacsony ár és az, hogy viszonylag megbízhatóak. Hátrányuk a jelentős kapcsolási pontatlanság, nem adnak információt a belső hőmérsékletről, illetve nincs semmiféle programozási lehetőségük.
A következő oldalon nézzük egy grafikon segítségével a működésüket:

„Tekerős” termosztát

Tekerős termosztát grafikon
Az ábrán a vörös egyenes jelzi a felhasználó által a tekerőtárcsán beállított kívánt szobahőmérsékletet. Példánkban legyen ez 20 C°. A vastag fekete görbe mutatja a szobahőmérséklet alakulását az eltelt idő függvényében.

„Tekerős” termosztát


Látható, hogy ez a kazán indítását követően folyamatosan emelkedik, ahogy a rendszer felfűti a helyiséget. Amikor a szobahőmérséklet eléri a beállított értéket a termosztát lekapcsolja a kazánt. De a termosztátnak van egy bizonyos – már említett – kapcsolási pontatlansága. Ez nem hiba, hanem a szerkezet jellemzője. A pontatlanság vagy hiszterézis ezeknél a típusoknál ±0,5 C°. Vagyis a kazán kikapcsolása hozzávetőlegesen a 20,5 C°-os szobahőmérséklet elérésekor fog megtörténni. Ezt követően, a rendszer hőtehetetlenségétől függően kisebb-nagyobb mértékben a helyiség hőmérséklet még emelkedik, majd a hőveszteség és az egyéb hőforrások hőnyereségének mértékétől függő sebességgel elkezd csökkenni.

„Tekerős” termosztát


Amikor pedig (most fentről) eléri a beállított értéket, a kazán bekapcsol. Ez a bekapcsolási pont azonban – a már említett hiszterézis miatt – nem 20 C°-on, hanem kb. 19,5 C°-on lesz. A hőmérséklet – annak ellenére, hogy a kazán már működik – kis ideig még csökken, majd megindul az emelkedés, ahogy az előző ciklus elején.
Tapasztalhatjuk, hogy a fenti termosztát alkalmazása mellett tehát a belső hőmérséklet ingadozása 2-3 C° is lehet, sőt nagyobb tehetetlenségű rendszereknél (pl.: felületfűtések) elképzelhető 4-5 C°-os változás is. Ezt a változást a helyiségben tartózkodók is megérzik és értelemszerűen csökken a komfortérzetük, továbbá a jelentős túl és alul fűtött periódusok miatt akár 5-8 %-kal is megnőhet a rendszer energiaigénye.

Digitális termosztát

Digitális termosztát
A szabályzás javítása digitális szobatermosztátok alkalmazásával érhető el. Ezeknek a szerkezeteknek egyrészt lényegesen kisebb a hiszterézise (kb. 0,1 °C) mint a „tekerős” termosztátoké, és ez sokkal pontosabb helyiség hőmérséklet beállításra ad lehetőséget, másrészt – mivel komoly elektronikával rendelkeznek – számos egyéb funkció ellátására is alkalmasak.

Digitális termosztát


Léteznek olyan típusok, amelyeken a hőmérséklet napi vagy heti program szerint szabályozható, illetve megoldják a nem mindennapos események (összejövetel, szabadság, ünnepnap) "felhasználóbarát" kezelését is.
Ezek a digitális szobatermosztátok szabályozási jellegük alapján legtöbb esetben ún. PI (arányos-integráló) vagy ún. PID (arányos-integráló-differenciáló) szabályzók. Működési elvük hasonló a fentebb vázoltakhoz – vagyis a beállított hőmérséklet elérésekor be- illetve kikapcsolják a kazánt – azzal a különbséggel, hogy ezeknek a be- és kikapcsolási pontoknak a meghatározását a termosztát elektronikája végzi fejlett program alapján. Jó példa erre a digitális szobatermosztátok egyik legfejlettebb típusa az öntanuló szobatermosztát.

Digitális öntanuló termosztát

Digitális öntanuló termosztát
A hagyományos termosztátok működésénél tapasztalhatjuk, hogy a legnagyobb működési problémát a fűtési rendszerek tehetetlensége okozza. Vagyis hiába kapcsoljuk ki a kazánt, a rendszerben lévő hő még tovább fűti a rendszert, akár 1-2 °C-os túlfűtést okozva az általunk beállított értékhez képest, valamint a kazán bekapcsolásakor, mire a rendszer valódi felfűtése megkezdődik, ugyanilyen mértékű túlhűtés történik.

Digitális öntanuló termosztát


Az öntanuló digitális szobatermosztát úgy küszöböli ki ezt a jelenséget, hogy folyamatosan figyelembe veszi az előző felfűtési-lehűlési ciklusok adatait és működését ennek megfelelően változtatja. Az első felfűtési ciklusban a beállított érték elérésekor kikapcsolja a kazánt, de ahogy az előbbiekben láttuk a rendszer hőmérséklete kicsit „túlszalad”. A termosztát ezt is értékeli és a következő ciklusban már nem a beállított érték elérésekor kapcsolja ki a kazánt, hanem korábban és ennek megfelelően kisebb lesz a túlfűtés mértéke. Az újabb ciklusban még inkább adaptálódik a rendszerhez. Természetesen a működés logikája hasonló a lehűlési periódusokban is. Az eredmény végül az lesz, hogy a belső hőmérséklet néhány tized C° pontossággal „hozzásimul” a beállított értékhez.

Digitális öntanuló termosztát


Ez egyrészt jelentős mértékben növeli a felhasználók komfortérzetét, másrészt igen jelentős energia megtakarítást biztosít a hagyományos termosztátokkal felszerelt rendszerekhez képest. Számos mérés bizonyítja, hogy az öntanuló szobatermosztát használatával 6-8 %-kal csökkenthetők az energiaköltségek, ugyanakkor a hagyományos és az öntanuló termosztát árkülönbsége – főleg ha figyelembe vesszük a teljes fűtési rendszer beruházási költségét – nem túlságosan nagy.

Digitális öntanuló termosztát


Ez egyrészt jelentős mértékben növeli a felhasználók komfortérzetét, másrészt igen jelentős energia megtakarítást biztosít a hagyományos termosztátokkal felszerelt rendszerekhez képest. Számos mérés bizonyítja, hogy az öntanuló szobatermosztát használatával 6-8 %-kal csökkenthetők az energiaköltségek, ugyanakkor a hagyományos és az öntanuló termosztát árkülönbsége – főleg ha figyelembe vesszük a teljes fűtési rendszer beruházási költségét – nem túlságosan nagy.

Szobatermosztát elhelyezése


Az épületben vagy lakásban a szobatermosztát elhelyezésére szolgáló helyiséget szaknyelven referencia helyiségnek nevezzük. A termosztát innen ad jelzést az épületben uralkodó hőmérsékleti állapotról a fűtőkészüléknek: de csak az adott helyiség és azon belül is egy pont, a szobatermosztát helye alapján. Értelemszerűen, ha rosszul választottuk meg ezt a helyet, akkor a termosztát és ezzel együtt az egész fűtési rendszer nem megfelelően fog működni. Tehát nagyon fontos a szobatermosztát jó helyre történő telepítése és ezt nem lakberendezési és belsőépítészeti, hanem műszaki szempontok döntik el. Az általában a nappaliban elhelyezett termosztát a lehető legritkábban felel meg az elvárásoknak.

Szobatermosztát elhelyezése


A szobatermosztát ideális helye a lakásban – egy találó megfogalmazás szerint – ott van, ahol először keletkezik hőigény és utoljára szűnik meg. Ez általában olyan északi, északkeleti vagy északnyugati tájolású helyiség, ahol jelentősebb belső hőforrás nincs (pl.: hálószoba). Hőtechnikai szempontból ez a helyiség az épület vagy lakás legkedvezőtlenebb helyisége. Ha a fűtőkészülék működését innen vezéreljük, akkor az előállított fűtővíz-hőmérséklet a kedvezőbb adottságú helyiségek fűtéséhez biztosan legalább elegendő vagy túl meleg lesz. Azért, hogy ennek hatására a kedvezőbb adottságú helyiségek (pl. déli tájolású benapozott helyiség) ne melegedjenek túl, célszerű azokban termosztatikus radiátor szelepeket alkalmazni. Viszont jegyezzük meg, hogy abban a helyiségben ahol a szobatermosztát került elhelyezésre, ne használjunk termosztatikus radiátorszelepet.

Szobatermosztát a Kazán Kereső webáruházban.
Hasznos információk - Árak - Garancia - Házhoz szállítás.
Kiemelt kínálat: kazán, puffertartály, indirekt tároló, bojler, kandalló

Kazán Kereső


Gyártók:

Termékek szűkítése:
Típus
Gyártó
1-50, összesen 76 db
Saunier Duval Exacontrol 7 szabályzó
Saunier Duval
Szobatermosztát
0
Programozható kétállású digitális helyiséghőmérséklet szabályozó.
Vaillant VRT 390 termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant VRT 390 termosztát
Viessmann Vitotronic 100 termosztát
Viessmann
Szobatermosztát
0
Viessmann Vitotronic 100 termosztát
Honeywell vezeték nélküli helyiség termosztát, DT92
Honeywell
Szobatermosztát
0
Helyiség termosztát és relé egység, 2-irányú RF kommunikációval. Nem programozható, LCD kijelző, egyszerű kezelés. Kazánok, zóna szelepek, szivattyúk, villamos fűtések szabályozására használható.
Vaillant calorMATIC 330 termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 330 termosztát
BAXI NICETIME digitális szobatermosztát heti programozású 230V
Baxi
Szobatermosztát
0
BAXI NICETIME digitális szobatermosztát. Heti programozású. Szabadság program. Tápfeszültség: 230 V.
Honeywell ultra-modern programozható szobatermosztát rádiófrekvenciás kommunikációval, CM927
Honeywell
Szobatermosztát
0
A CM927 vezeték nélküli programozható szobatermosztát CM67RFNG programozási filozófiát felhasználva. Kazánok, zónaszelepek és keringtető szivattyúk általános vezérlésére.
Saunier Duval Exacontrol 7R szabályzó
Saunier Duval
Szobatermosztát
0
Programozható vezeték nélküli, kétállású, digitális helyiséghőmérséklet szabályozó.
Siemens RDE10.1 termosztát
Siemens
Szobatermosztát
0
Mikroprocesszoros technológia, LCD kijelző, hetiprogram funkció. Egyszerű fűtésszabályozáshoz, 2 pont szabályozás elv. Elemes tápellátás
Viessmann Vitotronic 200 termosztát
Viessmann
Szobatermosztát
0
Viessmann Vitotronic 200 termosztát
Vaillant calorMATIC 360f termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 360f termosztát
Honeywell helyiség termosztát 230Vac SPST kimenettel, T4360 fűtés
Honeywell
Szobatermosztát
0
Honeywell falra szerelt hálózati feszültségű helyiség termosztát. Fűtési rendszerek gázszelep, zónaszelep, keringtető szivattyú, ventilátor, kazán stb. vezérlését igénylő speciális alkalmazásokhoz.
BAXI vezeték nélk. heti prog. termosztát Luna v. Nuvola Platinum kazánhoz THINK
Baxi
Szobatermosztát
0
Modulációs termosztát a 710244101 kódszámú csatlakozó eszközzel használható. Ha a kazánhoz adott távvezérlőt a készülékbe telepítjük, szükséges a 710234301 kódszámú jeltovábbító.
Viessmann Vitotronic 333 termosztát
Viessmann
Szobatermosztát
0
Viessmann Vitotronic 333 termosztát
Vaillant calorMATIC 230 termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 230 termosztát
Vaillant calorMATIC 392f termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 392f termosztát
Saunier Duval Exacontrol E7C szabályzó
Saunier Duval
Szobatermosztát
0
Programozható modulációs digitális helyiséghőmérséklet szabályozó.
Siemens RDE20.1 termosztát
Siemens
Szobatermosztát
0
Mikroprocesszoros technológia, LCD kijelző, hetiprogram funkció. Egyszerű fűtésszabályozáshoz, 2 pont szabályozás elv. Elemes tápellátás; QAH10, vagy QAA32 távérzékelő csatlakoztatható.
Honeywell helyiség termosztát 230Vac SPST kimenettel, T4360A fagyvédő
Honeywell
Szobatermosztát
0
Honeywell falra rögzíthető hálózati feszültségű helyiség termosztát. Fagyvédelem épületek belső szerkezete, ingóságok látható csővezetékei számára.
Vaillant VRT 30 termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant VRT 30 termosztát
Honeywell programozható szobatermosztát kifinomult és kompakt felépítéssel CM507
Honeywell
Szobatermosztát
0
A CM507 egy heti programozású termosztát LCD kijelzővel és hőmérséklet értékkel. Általános felhasználásra kazánok, zónaszelepek és keringtető szivattyúk vezérlésére.
Vaillant calorMATIC 392 termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 392 termosztát
Vaillant calorMATIC 240 termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 240 termosztát
Vaillant calorMATIC 340f termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 340f termosztát
Honeywell digitális szobatermosztát, DT90
Honeywell
Szobatermosztát
0
Digitális nem programozható termosztát LCD kijelzővel, egyszerű kezelőfelülettel. Kazánok, zónaszelepek, szivattyúk, elektromos fűtőtestek általános vezérléséhez.
Honeywell helyiség termosztát 230Vac SPST kimenettel, T4360 fűtés/hűtés
Honeywell
Szobatermosztát
0
Honeywell falra szerelt hálózati feszültségű helyiség termosztát. Kézi fűtés/hűtés átváltást igénylő speciális alkalmazásokhoz, fűtési vagy hűtési rendszerekben.
Honeywell programozható szobatermosztát bővített funkcionalitással, ultra-modern kialakítás CM907
Honeywell
Szobatermosztát
0
A CM907 egy programozható termosztát, a jól bevált CM60 programozási filozófiát felhasználva. Általános felhasználásra kazánok, zónaszelepek és keringtető szivattyúk vezérlésére.
BAXI Kézi vezérlésű szobatermosztát 5-30° 230V
Baxi
Szobatermosztát
0
BAXI Kézi vezérlésű szobatermosztát. Szabályozási tartomány: 5-30 °C. Tápfeszültség: 230 V.
BAXI heti prog. szobatermosztát Luna v. Nuvola Platinum kazánhoz THINK
Baxi
Szobatermosztát
0
Fűtési és HMV programozási lehetőség. Luna Platinum, Nuvola Platinum készülékekhez.
Honeywell padlófűtési termosztát, 7 napos időprogrammal
Honeywell
Szobatermosztát
0
7 napos fűtési programmal ellátott elektronikus termosztát belső helyiséghőmérséklet érzékelővel, külső padlóhőmérséklet érzékelővel, 3 m vezetékhosszal. Nagy LCD kijelző.
BAXI szobatermosztát Luna v. Nuvola Platinum kazánhoz THINK
Baxi
Szobatermosztát
0
Modulációs szobatermosztát a 710 234 001 kódszámú csatlakozó ezközzel használható.
Vaillant calorMATIC 240f termosztát
Vaillant
Szobatermosztát
0
Vaillant calorMATIC 240f termosztát
Honeywell padlófűtési termosztát, nem programozható
Honeywell
Szobatermosztát
0
Elektronikus termosztát belső helyiséghőmérséklet érzékelővel és külső padlóhőmérséklet érzékelővel, 3 m vezetékhosszal.
BAXI heti prog. szobatermosztát Luna v. Nuvola Duo-Tec kazánhoz
Baxi
Szobatermosztát
0
Fűtési és HMV programozási lehetőség. Luna Duo-Tec, Nuvola Duo-Tec készülékekhez.
Saunier Duval Exacontrol E7RB szabályzó
Saunier Duval
Szobatermosztát
0
Programozható vezeték nélküli, modulációs, digitális helyiséghőmérséklet szabályozó.
Viessmann Vitotronic 300 termosztát
Viessmann
Szobatermosztát
0
Viessmann Vitotronic 300 termosztát
Honeywell programozható szobatermosztát széleskörű funkcionalitás, vékony modern kialakítás CM707
Honeywell
Szobatermosztát
0
A CM707 egy programozható termosztát, a jól bevált CM20 programozási filozófiát felhasználva. Általános felhasználásra kazánok, zónaszelepek és keringtető szivattyúk vezérlésére.
Saunier Duval Exacontrol E szabályzó
Saunier Duval
Szobatermosztát
0
Programozás nélküli modulációs termosztát.
BAXI vezeték nélküli heti prog. szobatermosztát Luna v. Nuvola Duo-Tec kazánhoz
Baxi
Szobatermosztát
0
Fűtési és HMV programozási lehetőség. Luna Duo-Tec, Nuvola Duo-Tec készülékekhez.
BAXI MAGICTIME digitális szobatermosztát heti programozású 230V
Baxi
Szobatermosztát
0
BAXI MAGICTIME digitális szobatermosztát. Heti programozású. Szabadság program. Fűtésoptimalizálás. Hűtés-fűtés szabályzásra alkalmas. Telefonos modem csatlakoztatható. Tápfeszültség: 230 V.
Honeywell helyiség termosztát 230Vac SPDT kimenettel, T6360
Honeywell
Szobatermosztát
0
Honeywell falra szerelt hálózati feszültségű helyiség termosztát. Fűtési vagy hűtési rendszerek gázszelep, zónaszelep, keringtető szivattyú, kazán stb. általános vezérléséhez.
Viessmann Vitotronic 150 termosztát
Viessmann
Szobatermosztát
0
Viessmann Vitotronic 150 termosztát
BAXI vezeték nélküli szobatermosztát Luna v. Nuvola Platinum kazánhoz THINK
Baxi
Szobatermosztát
0
Modulációs termosztát a 710244101 kódszámú csatlakozó eszközzel használható. Ha a kazánhoz adott távvezérlőt a készülékbe telepítjük, szükséges a 710234301 kódszámú jeltovábbító.
BAXI vezeték nélküli szobatermosztát Luna v. Nuvola Duo-Tec kazánhoz
Baxi
Szobatermosztát
0
BAXI szobatermosztát Luna v. Nuvola Duo-Tec kazánhoz
Baxi
Szobatermosztát
0
Siemens RDG100 termosztát
Siemens
Szobatermosztát
0
Sokoldalú önálló termosztát ON/OFF és modulációs (PWM vagy 3-pont) kimenetekkel.
Siemens REV17 termosztát
Siemens
Szobatermosztát
0
A legprecízebb öntanuló szabályozást használják, mely az Ön kényelmét és maximális energia-megtakarítását szolgálja. Nyomógombos vezérlés.
Honeywell helyiség termosztát 24Vac SPST kimenettel, T8360
Honeywell
Szobatermosztát
0
Falra szerelt kisfeszültségű helyiség termosztát, aranyozott érintkezőkkel és 18 ohmos soros fűtőellenállással. Zónaszelepek, keringtető szivattyúk, kazánok stb. kisfeszültségű vezérléséhez.
Siemens RDG100T termosztát
Siemens
Szobatermosztát
0
Sokoldalú önálló termosztát 7-napos időprogrammal és az RDG100 -zal megegyező funkciókkal, kiegészítve infravörös vevővel a távirányíthatóság biztosítása érdekében.
Siemens RDE10 termosztát
Siemens
Szobatermosztát
0
Mikroprocesszoros technológia, LCD kijelző, hetiprogram funkció. Egyszerű fűtésszabályozáshoz, 2 pont szabályozás elv. AC230V tápellátás.