Szobatermosztát


Szobatermosztátok


A fűtési rendszerek fejlődésével és a felhasználók komfortigényének növekedésével az elmúlt években robbanásszerűen bővült a hazai forgalomban kapható szobatermosztátok választéka. Napjainkban számos ár és minőségi kategóriában elérhetők ezek a termékek, de ha megismerjük alapvető működési elveiket és tulajdonságaikat, akkor egyszerűen el tudunk igazodni ezen a sokszínű a piacon.

Mit várunk egy modern fűtési rendszertől?


Alapvetően azt, hogy mindig biztosítsa számunkra a megfelelő hőmérsékletet abban a térben ahol tartózkodunk, lehetőleg minél kisebb legyen a belső hőmérséklet ingadozása, energiatakarékosan ( azaz olcsón) üzemeltethető legyen és automatikusan működjön. Ezeknek az igényeknek egy helyesen kialakított rendszer, megfelelő szobatermosztát alkalmazásával eleget tud tenni.

Milyen elven működik a szobatermosztát?


A termosztát érzékeli a belső hőmérsékletet és amennyiben ennek értéke eltér a felhasználó által beállítottól, beavatkozó jelet küld jellemzően a kazán számára, hogy az változtasson a működési módján. Ha a helyiség hőmérséklete meghaladja a megadott értéket, kapcsoljon ki, míg ellenkező esetben, ha a helyiség hőmérséklete a megadott érték alá esik, kapcsoljon be.
Általánosan a kiadott jel egy kapcsoló nyitása vagy zárása. Ezt feszültségmentes kontaktusnak nevezzük. (Ez a módszer – közvetlenül a kazán ki-be kapcsolása – jellemzően a gázkazánoknál működik megfelelően. Szilárd tüzelésű kazánok esetén – ahol a rendszer hő tehetetlensége nagy – más megoldást kell alkalmazni).

„Tekerős” termosztát

Tekerős termosztát
Ezek a legegyszerűbb és még mindig talán a leggyakrabban alkalmazott szobatermosztát típusok. Nem tartalmaznak elektronikus eszközöket, csak egy egyszerű bimetálos vagy membrános érzékelő elemet.
Legnagyobb előnyük az alacsony ár és az, hogy viszonylag megbízhatóak. Hátrányuk a jelentős kapcsolási pontatlanság, nem adnak információt a belső hőmérsékletről, illetve nincs semmiféle programozási lehetőségük.
A következő oldalon nézzük egy grafikon segítségével a működésüket:

„Tekerős” termosztát

Tekerős termosztát grafikon
Az ábrán a vörös egyenes jelzi a felhasználó által a tekerőtárcsán beállított kívánt szobahőmérsékletet. Példánkban legyen ez 20 C°. A vastag fekete görbe mutatja a szobahőmérséklet alakulását az eltelt idő függvényében.

„Tekerős” termosztát


Látható, hogy ez a kazán indítását követően folyamatosan emelkedik, ahogy a rendszer felfűti a helyiséget. Amikor a szobahőmérséklet eléri a beállított értéket a termosztát lekapcsolja a kazánt. De a termosztátnak van egy bizonyos – már említett – kapcsolási pontatlansága. Ez nem hiba, hanem a szerkezet jellemzője. A pontatlanság vagy hiszterézis ezeknél a típusoknál ±0,5 C°. Vagyis a kazán kikapcsolása hozzávetőlegesen a 20,5 C°-os szobahőmérséklet elérésekor fog megtörténni. Ezt követően, a rendszer hőtehetetlenségétől függően kisebb-nagyobb mértékben a helyiség hőmérséklet még emelkedik, majd a hőveszteség és az egyéb hőforrások hőnyereségének mértékétől függő sebességgel elkezd csökkenni.

„Tekerős” termosztát


Amikor pedig (most fentről) eléri a beállított értéket, a kazán bekapcsol. Ez a bekapcsolási pont azonban – a már említett hiszterézis miatt – nem 20 C°-on, hanem kb. 19,5 C°-on lesz. A hőmérséklet – annak ellenére, hogy a kazán már működik – kis ideig még csökken, majd megindul az emelkedés, ahogy az előző ciklus elején.
Tapasztalhatjuk, hogy a fenti termosztát alkalmazása mellett tehát a belső hőmérséklet ingadozása 2-3 C° is lehet, sőt nagyobb tehetetlenségű rendszereknél (pl.: felületfűtések) elképzelhető 4-5 C°-os változás is. Ezt a változást a helyiségben tartózkodók is megérzik és értelemszerűen csökken a komfortérzetük, továbbá a jelentős túl és alul fűtött periódusok miatt akár 5-8 %-kal is megnőhet a rendszer energiaigénye.

Digitális termosztát

Digitális termosztát
A szabályzás javítása digitális szobatermosztátok alkalmazásával érhető el. Ezeknek a szerkezeteknek egyrészt lényegesen kisebb a hiszterézise (kb. 0,1 °C) mint a „tekerős” termosztátoké, és ez sokkal pontosabb helyiség hőmérséklet beállításra ad lehetőséget, másrészt – mivel komoly elektronikával rendelkeznek – számos egyéb funkció ellátására is alkalmasak.

Digitális termosztát


Léteznek olyan típusok, amelyeken a hőmérséklet napi vagy heti program szerint szabályozható, illetve megoldják a nem mindennapos események (összejövetel, szabadság, ünnepnap) "felhasználóbarát" kezelését is.
Ezek a digitális szobatermosztátok szabályozási jellegük alapján legtöbb esetben ún. PI (arányos-integráló) vagy ún. PID (arányos-integráló-differenciáló) szabályzók. Működési elvük hasonló a fentebb vázoltakhoz – vagyis a beállított hőmérséklet elérésekor be- illetve kikapcsolják a kazánt – azzal a különbséggel, hogy ezeknek a be- és kikapcsolási pontoknak a meghatározását a termosztát elektronikája végzi fejlett program alapján. Jó példa erre a digitális szobatermosztátok egyik legfejlettebb típusa az öntanuló szobatermosztát.

Digitális öntanuló termosztát

Digitális öntanuló termosztát
A hagyományos termosztátok működésénél tapasztalhatjuk, hogy a legnagyobb működési problémát a fűtési rendszerek tehetetlensége okozza. Vagyis hiába kapcsoljuk ki a kazánt, a rendszerben lévő hő még tovább fűti a rendszert, akár 1-2 °C-os túlfűtést okozva az általunk beállított értékhez képest, valamint a kazán bekapcsolásakor, mire a rendszer valódi felfűtése megkezdődik, ugyanilyen mértékű túlhűtés történik.

Digitális öntanuló termosztát


Az öntanuló digitális szobatermosztát úgy küszöböli ki ezt a jelenséget, hogy folyamatosan figyelembe veszi az előző felfűtési-lehűlési ciklusok adatait és működését ennek megfelelően változtatja. Az első felfűtési ciklusban a beállított érték elérésekor kikapcsolja a kazánt, de ahogy az előbbiekben láttuk a rendszer hőmérséklete kicsit „túlszalad”. A termosztát ezt is értékeli és a következő ciklusban már nem a beállított érték elérésekor kapcsolja ki a kazánt, hanem korábban és ennek megfelelően kisebb lesz a túlfűtés mértéke. Az újabb ciklusban még inkább adaptálódik a rendszerhez. Természetesen a működés logikája hasonló a lehűlési periódusokban is. Az eredmény végül az lesz, hogy a belső hőmérséklet néhány tized C° pontossággal „hozzásimul” a beállított értékhez.

Digitális öntanuló termosztát


Ez egyrészt jelentős mértékben növeli a felhasználók komfortérzetét, másrészt igen jelentős energia megtakarítást biztosít a hagyományos termosztátokkal felszerelt rendszerekhez képest. Számos mérés bizonyítja, hogy az öntanuló szobatermosztát használatával 6-8 %-kal csökkenthetők az energiaköltségek, ugyanakkor a hagyományos és az öntanuló termosztát árkülönbsége – főleg ha figyelembe vesszük a teljes fűtési rendszer beruházási költségét – nem túlságosan nagy.

Digitális öntanuló termosztát


Ez egyrészt jelentős mértékben növeli a felhasználók komfortérzetét, másrészt igen jelentős energia megtakarítást biztosít a hagyományos termosztátokkal felszerelt rendszerekhez képest. Számos mérés bizonyítja, hogy az öntanuló szobatermosztát használatával 6-8 %-kal csökkenthetők az energiaköltségek, ugyanakkor a hagyományos és az öntanuló termosztát árkülönbsége – főleg ha figyelembe vesszük a teljes fűtési rendszer beruházási költségét – nem túlságosan nagy.

Szobatermosztát elhelyezése


Az épületben vagy lakásban a szobatermosztát elhelyezésére szolgáló helyiséget szaknyelven referencia helyiségnek nevezzük. A termosztát innen ad jelzést az épületben uralkodó hőmérsékleti állapotról a fűtőkészüléknek: de csak az adott helyiség és azon belül is egy pont, a szobatermosztát helye alapján. Értelemszerűen, ha rosszul választottuk meg ezt a helyet, akkor a termosztát és ezzel együtt az egész fűtési rendszer nem megfelelően fog működni. Tehát nagyon fontos a szobatermosztát jó helyre történő telepítése és ezt nem lakberendezési és belsőépítészeti, hanem műszaki szempontok döntik el. Az általában a nappaliban elhelyezett termosztát a lehető legritkábban felel meg az elvárásoknak.

Szobatermosztát elhelyezése


A szobatermosztát ideális helye a lakásban – egy találó megfogalmazás szerint – ott van, ahol először keletkezik hőigény és utoljára szűnik meg. Ez általában olyan északi, északkeleti vagy északnyugati tájolású helyiség, ahol jelentősebb belső hőforrás nincs (pl.: hálószoba). Hőtechnikai szempontból ez a helyiség az épület vagy lakás legkedvezőtlenebb helyisége. Ha a fűtőkészülék működését innen vezéreljük, akkor az előállított fűtővíz-hőmérséklet a kedvezőbb adottságú helyiségek fűtéséhez biztosan legalább elegendő vagy túl meleg lesz. Azért, hogy ennek hatására a kedvezőbb adottságú helyiségek (pl. déli tájolású benapozott helyiség) ne melegedjenek túl, célszerű azokban termosztatikus radiátor szelepeket alkalmazni. Viszont jegyezzük meg, hogy abban a helyiségben ahol a szobatermosztát került elhelyezésre, ne használjunk termosztatikus radiátorszelepet.

Szobatermosztát a Kazán Kereső webáruházban.
Hasznos információk - Árak - Garancia - Házhoz szállítás.
Kiemelt kínálat: kazán, puffertartály, indirekt tároló, bojler, kandalló

Kazán Kereső


Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /web/hajtas/kazankereso.hu/components/com_sef/cache/shCacheContent.php on line 7978