Vegyestüzelésű kazánok

Vegyestüzelésű kazánok
Buderus vegyestuzelesű kazánA vegyestüzelésű kazánok mindig is fontos szereplői voltak a fűtéstechnikai piacnak, de a gázárak emelkedésével és az új, komfortos, felhasználóbarát szabályozási lehetőségek megjelenésével népszerűségük még nagyobb lett.
A vegyestüzelésű kazán működési elve egyszerű: a tűztérben lévő fűtőanyag elégetése hőenergiát szabadít fel, ez a hő felfűti a tűztérrel érintkező víztérben lévő fűtővizet, melyet a fűtési rendszer (radiátor, padlófűtés, stb.) üzemeltetésére használunk. Ugye, valóban nem bonyolult? De a biztonságos és gazdaságos üzemeltetéshez sok dolgot kell szem előtt tartani. Fontos – többek között – a megfelelő tüzelőanyag használata, a fűtési rendszer átgondolt kialakítása, a szükséges biztonsági és kényelmi funkciókat ellátó szerelvények alkalmazása és még számos dolog. Az alábbiakban ezekkel fogunk foglalkozni.VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁNOK BIZTONSÁGI EGYSÉGEI


BIZTONSÁGI SZELEP

biztonsági szelep
Zárt fűtési rendszer esetén biztosítani kell, hogy a vegyestüzelésű kazánok vízterében a nyomás ne haladjon meg egy bizonyos általunk meghatározott értéket. Ezért kell felszerelni biztonsági szelepet. Az ún. lefúvatási érték gyárilag beállított. Ez az a nyomás, ami felett a biztonsági szelep kinyit és elvezeti a károsan magas nyomást. Vegyestüzelésű kazánok esetén általában 1,5-2 bar közötti értéket használunk. Kialakítása szinte kizárólag rugós, míg régebben egyeduralkodó volt a súlyterhelésű biztonsági szelep. Beépítésekor ügyelni kell arra, hogy esetleges lefújásakor ne okozhasson égési sérülést.
BIZTONSÁGI HŐCSERÉLŐ


Zárt fűtési rendszernél, ha a vegyestüzelésű kazánban nincs beépített biztonsági hűtőkör, mindenképpen szükséges a biztonsági hőcserélő alkalmazása.

A biztonsági hőcserélőt a vegyestüzelésű kazánok előremenő ágába kell beépíteni. A hőcserélőre csatlakoztatjuk a hálózati hideg vizet. A hidegvíz bejövő ágba egy termosztatikus elfolyó szelepet szerelünk, az elmenő ágat pedig bekötjük a csatornába.
Fűtési üzemzavar esetén (pl. szivattyú leállás áramkimaradáskor) a fűtővíz hőmérséklete a beállított érték fölé emelkedhet. Ha az előremenő fűtővíz hőmérséklete meghaladja a biztonságos értéket a termosztatikus elfolyó szelep kinyit és a beáramló hidegvíz egy csőkígyón keresztül lehűti a fűtővizet, majd a csatornába távozik, a vegyestüzelésű kazánba pedig a már lehűlt víz fog visszatérni.
Nagyon fontos szempont a biztonsági hőcserélő mérete. A gyártók megadják, hogy milyen kazánteljesítményig alkalmazható az adott hőcserélő. Ezt szigorúan be kell tartani, hiszen ha kis hőcserélőt választunk, az nem képes a kellő mértékig visszahűteni a vegyestüzelésű kazán előremenő vizét.

biztonsági hőcserélő
BIZTONSÁGI HŰTŐKÖR

A vegyestüzelésű kazánok bizonyos típusainál a kazán része a beépített biztonsági hűtőkör. Ennek a feladata és a működési elve teljesen hasonló, mint az előbbi biztonsági hőcserélőé. A különbség annyi, hogy ebben az esetben a termosztatikus elfolyó szelep a hálózati hidegvíz elmenő ágába kerül, biztosítva ezzel, hogy a hőcserélőben folyamatosan víz legyen, az érzékelő helye pedig a vegyestüzelésű kazánon kerül kialakításra.

TERMOSZTATIKUS ELFOLYÓ SZELEP

termosztatikus elfolyószelep - visszahűtő szelepA termikus elfolyó szelep segítségével működik az előzőekben bemutatott biztonsági hőcserélő, vagy biztonsági hűtőkör, mégpedig úgy, hogy a szelep a kazánvíz túlhevülésekor nyit. A szerelvény egy rugóterhelésű szelepből és egy csőmembrános hőmérsékletérzékelőből áll. Amint a kazánvíz hőmérséklete eléri a 95C°-ot, a csőmembrán által kifejtett erő legyőzi a rugóerőt és kinyitja a szelepet. A hálózati hidegvíz beáramlik a hőcserélőbe, lehűti a vegyestüzelésű kazán előremenő vizét és így megvédi a kazánt a túlhevüléstől.


Vegyestüzelésű kazán huzatszabályzóvalHUZATSZABÁLYZÓ

A huzatszabályzó a vegyestüzelésű kazán oxigénellátását szabályozza a kazánba jutó levegő mennyiségének változtatásával. Működése során nyitja, vagy zárja a vegyestüzelésű kazán égésterének szellőztető nyílását az áramló hőhordozó közeg hőmérsékletének megfelelően. Szabályozni tudja az égési folyamat intenzitását és ezzel az előállított előremenő fűtővíz hőmérsékletét.
Azt azonban feltétlenül vegyük figyelembe, hogy a vegyestüzelésű kazán akkor működik ideálisan, ha az előállított víz hőmérséklete 80-90C° között van. Ha mesterségesen rontjuk az égés minőségét azzal, hogy csökkentjük a betáplált oxigén mennyiségét, az jelentős hatásfok csökkenést okoz. A huzatszabályzó feladata alapvetően nem az előremenő víz hőmérsékletének szabályozása, hanem az, hogy a magas hőmérsékletű működést időben elnyújtsa és egyenletessé tegye.VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁNOK BEÉPÍTÉSE


A vegyestüzelésű kazán a fűtési rendszer része és minden fűtési rendszernek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:
- garantálja az élet és vagyon biztonságot – szükséges biztonsági elemek alkalmazásával
- üzemképesség fenntartása (fagyveszély elkerülése, gondatlan beavatkozás kizárása, stb.)
- energiatakarékos, komfortos működésVEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN - PUFFERTARTÁLY


cikk_puffertartaly.jpgFűtési rendszerekben puffertartály használata akkor célszerű, ha van egy, vagy több olyan hőforrásunk, amelyek energia leadását nem, vagy csak részben tudjuk szabályozni. Ekkor jó megoldás az, ha ezzel az energiával egy célszerűen választott szigetelt tartályban lévő vizet felmelegítünk és később, amikor az energiára szükségünk van, ebből a tartályból (a puffertartályból) jól szabályozott módon tudjuk felhasználni.
A vegyestüzelésű kazánok működése akkor a leghatékonyabb, hatásfokuk akkor a legmagasabb, ha teljes terhelésen üzemelnek, azaz – egyszerűen fogalmazva – „jól meg kell pakolni” a kazánt és úgy szabályozni, hogy az ideális 80-90C° hőmérsékletű vizet állítsa elő addig, amíg a tüzelő anyagot el nem égeti teljesen. Az így megtermelt meleg vizet természetesen nem engedhetjük be a fűtési rendszerünkbe, hiszen ott biztos, hogy alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, hanem a puffertartályt fűtjük fel.
A puffertartály alkalmazása lényegesen magasabb komfort szintet eredményez. Elég naponta, vagy kétnaponta egyszer begyújtani a vegyestüzelésű kazánt anélkül, hogy folyamatosan figyelnénk a működését. A rendszer – megfelelő szabályzás használatával – teljesen automatikussá tehető. A vegyestüzelésű kazánnal lehetővé válik alacsony hőmérsékletű rendszer (padlófűtés, falfűtés) üzemeltetése is, akár időjárás követő üzemmódban.
A puffertartály méretének a meghatározására számos lehetőség van, de a következő egyszerű, a gyakorlatban jól bevált szabállyal kiszámíthatjuk: a vegyestüzelésű kazán minden 1kW teljesítményére számoljunk 50 l puffer térfogatot. Ez azt jelenti, hogy egy átlagosnak mondható 30 kW-os vegyestüzelésű kazán mellé egy 1500 l-es puffertartály telepítése ajánlott. Természetesen ez a számítás nem helyettesíti a precíz méretezést, amelyet érdemes elvégeztetni, ugyanis mind az alul-, mind a túlméretezés rendszerhibákhoz és nem megfelelő üzemhez vezethetnek.
A puffertartály alkalmazása nagyban meghosszabbítja a vegyestüzelésű kazán élettartamát.VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁNOK LEVEGŐELLÁTÁSA, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETÉSE


A vegyestüzelésű kazánban végbemenő égési folyamathoz a levegőben lévő oxigénre van szükség, ezért biztosítani kell a megfelelő mennyiségű levegő bejutását a tűztérbe, valamint a keletkező égéstermék eltávozását. Ezt a feladatot a kéményben létrejövő huzat végzi el. A vegyestüzelésű kazánok elhelyezése csak az égéshez szükséges megfelelő mennyiségű levegőt biztosító helyiségben lehetséges.
A gyártók megadják a különféle kazánok huzatigényét (ez az a minimális nyomáskülönbség, ami biztosítja a vegyestüzelésű kazán biztonságos működését). Ez alapvetően a kémény magasságától és az égéstermék valamint a külső levegő hőmérséklete közötti különbségtől függ. Tehát a jól méretezett, megfelelő magasságú kémény – a méretezésben kérje szakember segítségét – garantálja a jó légellátást és a füstgáz távozását. A kémény átmérője nem lehet kisebb a kazánkimenetnél, továbbá az áramlás irányába nem szűkülhet. Nem lehet túlméretezett sem, nehogy csökkentse a vegyestüzelésűkazán hatékonyságát vagy zavarja a tüzelési folyamatot (szaggassa a lángot). Túlzott szívóerő esetén telepíteni kell a vegyestüzelésű kazán és a kémény közötti füstcsatorna részbe fojtószelepet (szívásfojtót).VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN ALKALMAZÁZA NYITOTT VAGY ZÁRT FŰTÉSI RENDSZERBEN


A fűtési rendszerben lévő víz hőmérséklete széles határok között változhat. A téli fűtési szezon kellős közepén akár 90C° is lehet, míg az átmeneti időszakban csak 30-40C°, sőt a napi változás is jelentős. A víz – ahogy azt fizikából megtanulhattuk – hő hatására tágul, térfogata megnő. Ezt a térfogat növekedést veszi fel a megfelelően méretezett tágulási tartály, amit minden fűtési rendszerbe kötelező beépíteni.
Nyitott rendszerben bármely vegyestüzelésű kazán alkalmazható, zárt rendszerben csak az, amely megfelel az MSZ EN 303-5:2000 számú szabvány feltételeinek és ezt a kazán gyártó megfelelő tanúsítvánnyal igazolja.
A nyitott rendszer vitathatatlan előnye az, hogy mivel a fűtési rendszerben és a vegyestüzelésű kazánban lévő víz szabadon tágulhat, kevesebb biztonsági berendezést kell alkalmaznunk. Hátránya viszont, hogy a rendszerbe folyamatosan levegő tud bejutni. Ez jelentős korróziós veszéllyel jár és a beépített elemek egyéb módon is károsodhatnak (pl.: szivattyú kavitáció). Hőcserélő beépítésével ezt a hátrányt kiküszöbölhetjük. Ebben az esetben az ún. primer oldalon lesz a nyitott rendszerű vegyestüzelésű kazán, míg a másik ún. szekunder oldalon – hidraulikailag teljesen leválasztva – a zárt fűtési rendszer.TÜZELŐANYAGOK


A vegyestüzelésű kazánok óriási előnye, hogy számos, különféle tüzelőanyaggal üzemeltethető viszonylag jó hatásfokon. Ez a tulajdonság segítheti a felhasználót abban, hogy a vegyestüzelésű kazán használatával részben vagy egészen leváljon a gázfűtésű energiahálózatról. De lássuk, milyen fűtőanyaggal lehet és milyen fűtőanyaggal érdemes működtetni a vegyestüzelésű kazánt?

SzénSzén
Magas fűtőértékű, jó minőségű energiaforrás. A gyakorlatban a legtöbbször a fekete ill. barna szenet használják, bár a jelentősége már nem olyan nagy mint régen. Általában a fatüzelés mellett kiegészítő fűtőanyagként alkalmazzák. Az égéshez magas hőmérsékletet kell biztosítani és viszonylag sok salakanyagot termel.


Fa
FaA vegyestüzelésű kazánok leggyakrabban használt tüzelőanyaga. Hazánkban általában akácot, tölgyet, bükköt, fenyőt használnak. Fűtőértékük között, fajtától függően van eltérés, de a fűtőértéket döntően a nedvességtartalom befolyásolja. A vegyestüzelésű kazán az általunk elvárt hatékonyságon csak akkor fog működni, ha száraz fával üzemeltetjük. A „száraz” fa persze relatív fogalom. Ebben az összefüggésben akkor nevezzük száraznak a fát, ha a nedvességtartalma 12-20% között van. Tehát a megvásárolt fát (amely általában frissen vágott) egy-két éven át fedett, jól szellőző helyen kell tartanunk, hogy a vegyestüzelésű kazán fűtésére igazán alkalmassá váljék. Nedves fa elégetése esetén, ugyanis a felszabaduló energia jelentős hányada a fában lévő víz elpárologtatására fordítódik – a vízgőz pedig a vegyestüzelésű kazán kéményén keresztül hasznosítás nélkül távozik az egyéb égéstermékekkel együtt, komoly hatásfok csökkenést okozva.

PapírPapír
Fűtőértéke hozzávetőlegesen megegyezik a száraz fa fűtőértékével. Ebből arra következtethetünk, hogy papírral éppen olyan gazdaságos fűteni, mint fával, de ez sajnos nem így van. Egyrészt a papír égése lényegesen gyorsabb, intenzívebben adja le a hőt (épp e tulajdonsága miatt használhatjuk begyújtáskor) mint a fa. Másrészt egy átlagos háztartásban közel sem keletkezik annyi papírhulladék, hogy azzal folyamatosan biztosítani tudjuk az otthon melegét.


MűanyagMűanyag tartalmú hulladék
A különböző műanyagok fűtőértéke meglehetősen magas, de a vegyestüzelésű kazánok fűtőanyagaként használni mégis TILOS. Az égés során keletkező füstgáz szennyezőanyag tartalma rendkívül jelentős lehet. Hőmérséklete olyan nagy, hogy képes meggyújtani a kéményben természetes módon lerakódott kormot – kéménytüzet okozva. A salakanyag magas hőmérsékleten jellemzően folyékony, így lehűlése során nehezen eltávolítható, szurokszerű bevonatot képezhet a vegyestüzelésű kazán égésterének belső felületén. Ha ilyen típusú tüzelőanyag alkalmazására vezethető vissza a vegyestüzelésű kazán meghibásodása, esetleg használhatatlanná válása, ezt egyik gyártó sem tekinti garanciális problémának.

Szerves hulladékSzerves hulladék
A vegyes tüzelésű kazánt általában családi házban, kertes házban használják, ezért úgy van kialakítva, hogy az ingatlan körül keletkező szerves hulladékok (ágak, gallyak, levelek, stb.) természetesen mehetnek a fűtőanyagok közé. Jellemzően vidéken az egyéb növényi szerves hulladék (kukoricaszár, napraforgószár, szalma, stb.) is használható. Ezek fűtőértéke jó és – visszautalva a fa használatára – alkalmazásuk annál gazdaságosabb, minél szárazabb az anyag.

Ha kérdése van írjon nekünk, szívesen válaszolunk: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez Várjuk közösségi oldalainkon is.